Kuikens in de klas

Omschrijving 

Kuikens zijn een prachtig symbool van nieuw leven in de lente. De piepende gele bolletjes fascineren kinderen enorm. Met de leskist Kuikens kunt u aandacht besteden aan de groei en ontwikkeling van kuikens. Daarnaast komt het verzorgen van dieren aan de orde.

Kinderboerderij Laag Buurlo wil op een verantwoorde en diervriendelijk manier kuikentjes uitlenen. Daarom worden er op kinderboerderij Laag Buurlo zelf eieren van krielkippen uitgebroed via een broedmachine. De bevruchte eieren zijn gelegd door de krielkippen van de kinderboerderij Laag Buurlo. Nadat de kuikentjes (zowel haantjes als hennetjes) bij u op school zijn geweest, komen de kuikens weer terug op de kinderboerderij. 

Let op: 

  • In verband met het aantal eieren dat de krielkippen leggen, moeten we de uitleen van de kisten meer over het jaar verspreiden. We streven daarbij naar zoveel mogelijk aansluitende uitleen van de leskisten en kuikens, zodat we zo min mogelijk kuikens nodig hebben. 
  • Wij kunnen niet garanderen dat wij altijd kuikens kunnen leveren, ook al heeft u een kuikenkist gereserveerd. Er kunnen namelijk perioden zijn waarin de krielkippen onvoldoende eieren leggen of er kunnen onbevruchte eieren in de broedmachine blijken te liggen, er kan tijdens het uitbroeden ook iets mis gaan.

Mocht het niet lukken kuikens aan u uit te lenen in de periode dat u gereserveerd heeft, dan zullen wij u dat zo spoedig mogelijk laten weten en bespreken we mogelijke alternatieven. Wij vragen hiervoor uw begrip. Het is nu eenmaal zo dat de natuur niet te sturen is. 

Tips:

  • Als er op uw school meerdere groepen gebruik willen maken van de kuikenkist, reserveer dan één kist. Zet de kuikens op een centrale plek, zodat de verschillende groepen om de beurt kennis kunnen maken met de kuikens.
  • Heeft uw school erg veel groepen die met de kuikenkist aan de slag willen, reserveer dan eventueel een tweede leskist met wel de materialen, maar zonder kuikens (de kosten blijven ook voor de tweede leskist gelijk).

Thema

Ecologische basisvorming

Doel

De leerlingen leren zorgen voor kuikens.
De leerlingen verwonderen zich over de groei en ontwikkeling van de kuikens.

Uitleentermijn

1 week, De kuikenkist is te reserveren in de periode van april t/m juni.
Let op: De kuikenkist moet uiterlijk vrijdag middag om 15:00 uur weer terug zijn op de boerderij.

Uitvoering

Door leerkracht

Tijdsinvestering

4 tot 5 uur

Plaats

School

Kosten

€ 15,00 voor scholen en kinderopvang

 

Deze les reserveren

Wil je deze les reserveren, vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Ik wil graag gebruik maken van de volgende leskist/boerderijles/excursie: